Προπτυχιακές Σπουδές
Μαθήματα στο Εργαστήριο Ανατομίας
Στο Εργαστήριο Ανατομίας διεξάγονται
δύο Κύρια μαθήματα:
Ανατομία Ι
Το μάθημα της Ανατομίας Ι διδάσκεται στο γ΄ εξάμηνο σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του Δ.Π.Θ.
Περιλαμβάνει την Οστεολογία, τη Μυολογία και τη Συνδεσμολογία του ανθρώπου, το Κυκλοφορικό Σύστημα, την Καρδιά, τα Αισθητήρια Όργανα, καθώς και τους Ενδοκρινείς Αδένες.
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση της ανατομικής – ιατρικής ορολογίας και στην κατανόηση των ανατομικών όρων σχέσεων, θέσης, κατεύθυνσης, σύγκρισης και κινησιολογίας.
Η διδασκαλία περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις από αμφιθεάτρου εφ΄ όλης της ύλης, καθώς και φροντιστηριακές ασκήσεις για τη μελέτη του ανθρώπινου σκελετού (οστεολογία). Αυτές πραγματοποιούνται στην αίθουσα διδασκαλίας του Ανατομείου και ανέρχονται στις 12 ωριαίες ασκήσεις συνολικά. Τα φροντιστηριακά μαθήματα απαιτούν υποχρεωτική παρουσία με τη δυνατότητα μόνο μίας απουσίας στο εξάμηνο.
Η δανειστική οστεοθήκη που είναι καθημερινά ανοιχτή στο Ανατομείο, σε συνδυασμό με τη δανειστική βιβλιοθήκη του, δίνουν σε όλους τους φοιτητές την ευκαιρία να μελετήσουν το σκελετό αποτελεσματικά και με μοναδική αμεσότητα.
Οι εξετάσεις στο μάθημα της Ανατομίας Ι πραγματοποιούνται στο τέλος του γ’ εξαμήνου και περιλαμβάνουν αρχικά υποχρεωτικές προφορικές εξετάσεις επί των φροντιστηριακών ασκήσεων. Η επιτυχία στις προφορικές εξετάσεις απαιτείται για τη συμμετοχή των φοιτητών στις γραπτές εξετάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται επί του συνόλου της ύλης του μαθήματος.

Διευθύντρια – Συντονίστρια : Φίσκα Αλίκη
Διδάσκοντες : Φίσκα Αλίκη, Θωμαΐδης Β.

Συγγράμματα προς επιλογή:
Grant’s Ανατομία – Agur A. Εγχειρίδιο Περιγραφικής Ανατομικής – Platzer, Fritsch, Kuhnel, Kahle, Frotscher
Ανατομία ΙΙ
Το μάθημα της Ανατομίας ΙΙ διδάσκεται στο δ’ εξάμηνο σπουδών του Ιατρικού Τμήματος και περιλαμβάνει τη Σπλαχνολογία του ανθρώπου και το Κεντρικό και Περιφερικό Νευρικό Σύστημα.
Η διδασκαλία περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις από αμφιθεάτρου εφ΄ όλης της ύλης καθώς και φροντιστηριακές ασκήσεις επί πτωματικού υλικού. Αυτές πραγματοποιούνται στην αίθουσα πτωμάτων του Ανατομείου και ανέρχονται σε σύνολο στις 12 ωριαίες ασκήσεις. Για την άσκηση επί του πτώματος απαιτείται η γνώση της ύλης του μαθήματος της Ανατομίας Ι. Τα φροντιστηριακά μαθήματα απαιτούν υποχρεωτική παρουσία με τη δυνατότητα μόνο μίας απουσίας στο εξάμηνο.
Οι εξετάσεις στο μάθημα της Ανατομίας ΙΙ πραγματοποιούνται στο τέλος του δ’ εξαμήνου και περιλαμβάνουν αρχικά υποχρεωτικές προφορικές εξετάσεις επί των φροντιστηριακών ασκήσεων του πτώματος. Η επιτυχία στις προφορικές εξετάσεις απαιτείται για τη συμμετοχή των φοιτητών στις γραπτές εξετάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται επί του συνόλου της ύλης του μαθήματος.

Διευθύντρια – Συντονίστρια : Φίσκα Αλίκη
Διδάσκοντες : Φίσκα Αλίκη, Θωμαΐδης Β.

Συγγράμματα προς επιλογή:
Grant’s Ανατομία – Agur A. Εγχειρίδιο Περιγραφικής Ανατομικής – Platzer, Fritsch, Kuhnel, Kahle, Frotscher
και τρία Επιλεγόμενα μαθήματα:
Κλινική ανατομία
Το εργαστήριο Κλινικής Ανατομίας ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί σε πλήρη συνεργασία με το εργαστήριο Ανατομίας, με σκοπό να δώσει στη γνώση της Ανατομίας του ανθρώπου κλινικό προσανατολισμό, με συσχέτιση της δομής και της μορφολογίας με τη λειτουργία, την κλινική παρουσίαση, την κλινική εξέταση, την παθολογία και τη χειρουργική.
Το επιλεγόμενο μάθημα της Κλινικής Ανατομίας διδάσκεται στο ε’ εξάμηνο σπουδών του Ιατρικού Τμήματος και μελετά την επιφανειακή, λειτουργική και εφαρμοσμένη ανατομία του ανθρώπου.
Η ύλη του μαθήματος περιλαμβάνει τις εφαρμογές της Ανατομίας του ανθρώπου στη διαγνωστική, κλινική και στη χειρουργική πράξη (κλινική εξέταση, ακτινοανατομία, επιφανειακή ανατομία). Απαιτούνται οι γνώσεις της ύλης των μαθημάτων της Ανατομίας Ι και ΙΙ. Στο μάθημα περιλαμβάνονται 2 ώρες εργαστηριακών ασκήσεων στις ανατομικές παραλλαγές του ανθρώπινου σκελετού και στην εξελικτική ανατομία.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα διδασκαλίας του Ανατομείου και οι γραπτές εξετάσεις πραγματοποιούνται στο τέλος του ε΄ εξαμήνου.

Διευθύντρια – Συντονίστρια : Φίσκα Αλίκη
Διδάσκοντες : Φίσκα Αλίκη, Θωμαΐδης Β.

Συγγράμματα προς επιλογή:
1. Κλινική Ανατομία, Moore K.L
2. Ανατομία, Marieb, Wilhem, Mallart
Ηλεκτρονική μικροσκοπία
Η Μονάδα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1991 και λειτουργεί έως και σήμερα ως τμήμα του Εργαστηρίου Ανατομίας και το 1997 εγκαταστάθηκε η συνεργασία της με το ΓΠΝΑ.
Το επιλεγόμενο μάθημα της Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας διδάσκεται στο στ’ εξάμηνο σπουδών του Ιατρικού Τμήματος παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις για τη χρησιμότητα και τις εφαρμογές του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου στην κλινική πράξη και την ιατρική έρευνα, καθώς και για την απαραίτητη σταδιακή διαδικασία της προετοιμασίας των ιστών , ώστε να καταστεί δυνατή η παρατήρησή τους με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Η διδασκαλία περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις από αμφιθεάτρου, καθώς και ένα υποχρεωτικό φροντιστηριακό μάθημα, που πραγματοποιείται στη Μονάδα Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, που είναι εγκατεστημένη στο Ανατομείο και περιλαμβάνει τους χώρους του παρασκευαστηρίου και το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο.
Οι γραπτές εξετάσεις πραγματοποιούνται στο τέλος του στ΄εξαμήνου.

Διευθύντρια – Συντονίστρια : Φίσκα Αλίκη
Διδάσκοντες : Φίσκα Αλίκη

Συγγράμματα προς επιλογή:
Junqueira's Βασική Ιστολογία, 6η έκδοση, Mescher A.
Ιστολογία με στοιχεία Κυτταρικής Βιολογίας, Kierszenbaum A.
Συμπληρωματικό βοηθητικό σύγγραμμα διανεμόμενο σε όλους τους φοιτητές: Σημειώσεις Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, Φίσκα Α.
Ιστορία της Ιατρικής
Το μάθημα της Ιστορίας της Ιατρικής του μαθήματος διδάσκεται στο α’ εξάμηνο σπουδών του Ιατρικού Τμήματος και στοχεύει στην μελέτη και γνώση των αξιομνημόνευτων σταθμών, που σηματοδοτούν την εξέλιξη της Ιατρικής επιστήμης από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα και στην παρουσίαση των σπουδαίων προσωπικοτήτων που διαμόρφωσαν καταλυτικά τις επιστήμες της υγείας ως τη σύγχρονη εποχή. Η διδασκαλία της Ιστορίας της Ιατρικής και η κατανόηση των καταβολών των μεθόδων και των εξελικτικών διαδρομών με τις οποίες αναπτύχθηκε, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στο μέλλον της ιατρικής επιστήμης.
Στα πλαίσια του μαθήματος ανήκει η μελέτη της βιολογικής προέλευσης, προσαρμογής στο περιβάλλον και εξέλιξης του ανθρώπου διαχρονικά.
Η διδασκαλία περιλαμβάνει θεωρητικές διαλέξεις από αμφιθεάτρου, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται και η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, μελών ΔΕΠ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας.
Στο τέλος του εξαμήνου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εκπόνηση εργασίας στην Ιστορία της Ιατρικής, με θέμα της δικής τους επιλογής από λίστα θεμάτων, που παρέχεται από την έδρα του μαθήματος. Η τελική προθεσμία παράδοσης της εργασίας είναι η πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής περιόδου, ενώ όσοι φοιτητές δεν επιθυμούν να εκπονήσουν εργασία λαμβάνουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις.

Διευθύντρια – Συντονίστρια : Φίσκα Αλίκη
Διδάσκοντες : Φίσκα Αλίκη
Scroll to Top